Velký test plastových míčků

17.07.2015 15:40

 

Přinášíme Vám důležité informace o nových plastových míčcích i výsledky testování a srovnání plastových míčků ze zdrojů z celého světa.

Vzhledem k nedostatku relevantních informací o nových plastových míčcích jsme se odhodlali uskutečnit vlastní test plastových míčků, které jsou dostupné na českém trhu.

Samozřejmě, že každý podobný test je subjektivní. Z čeho ale čerpat? Z údajů od výrobců, dovozců, u kterých vítězí jimi prosazované značky?

Skutečně objektivní test by mohla provést pouze ITTF, která míčky pro soutěže schvaluje. Prodejci nejsou na vlastní testy vybaveni. Pokud někdo míčky testuje, jsou to výrobci. Ostatní mohou sdělit pouze své subjektivní zkušenosti - a ty se různí už vzhledem k posuzovateli. Kvalita míčů se navíc mění průběžně podle dodávek, neboť i výrobci si uvědomují, že dosud nesplnili očekávání a výrobu upravují. Také je třeba brát v úvahu, že výrobců plastových míčů není ve světě neomezené množství, což nakonec vede k tomu, že většina známých značek pochází ze stejné výroby, proto mezi nimi nemohou být žádné významné rozdíly. Samozřejmě každý, kdo je v prodeji určité značky zainteresován, bude tvrdit opak. U nich obdržíte testy, podle kterých jsou všechny konkurenční značky na vyhození.

Jediným objektivním komparativním měřítkem jsou parametry, dané Oběžníkem T3 Komise pro vybavení ITTF (ITTF Equipment Committee), na základě kterého jsou míčky schvalovány pro soutěže (viz níže „Otázky a odpovědi o plastových míčcích“). Z nich se ale dozvíme pouze to, že schválené míčky jsou – schválené... Nedozvíme se ale to, co nás zajímá: jaké jsou rozdíly mezi konkrétními značkami míčků.Nás ale zajímají subjektivní pocity těch, kdo míčky měli možnost porovnat a zároveň nejsou spojeni s žádnou konkrétní značkou.

Vodítkem právě proto jsou subjektivní pocity konkrétních hráčů – testérů. Čím více jich je, tím víc se jejich subjektivní pocity dají zprůměrovat, zobecnit.. Nejlépe, když testéry známe a můžeme sami usoudit, jak moc je jejich názor relevantní či nikoli. Ovšem jinak bude míčky hodnotit Timo Boll nebo Vladimir Samsonov (oni vzhledem ke svým smlouvám s konkrétními značkami stejně nemohou a kdyby mohli, stejně budou podezíráni, že propagují konkrétní míček...) a jinak hráči, kterých je nejvíce – rozuměno hráči krajské a nižší úrovně.

Pro větší objektivitu testu jsme se inspirovali podobnými testy, provedenými v Německu a ve Švýcarsku.

Protože jeden z testovaných míčků dopadl nejlépe jak v českém testu, tak u kolegů z Geblock TT v Německu, přinášíme Vám recenzi tohoto míčku od portálu mytischtennis.de, kde jej testovali ve stovce (!) klubech.

Pokud Vám publikované nezávislé informace pomohly při rozhodování a/nebo doplnily Vaše vlastní zkušenosti s plastovým míčkem, bude Vás určitě zajímat srovnání cen největších tuzemských prodejců.

Každopádně, dříve než se do studia výsledků zde prezentovaných testů pustíte, přečtěte si rady, které byste měli znát před nákupem plastových míčků.

červenec 2015, Milan Šimáček, pingpong.cz

 

celý článek naleznete zde